Plieninės stogo dangos priežiūra ir remontas

Kaip prižiūrėti ir taisyti plieninę stogo dangą

Jeigu Jūsų namai turi plieninę stogo dangą, reguliariai prižiūrima pastaroji turėtų Jums tarnauti 40, 50 metų ir daugiau. Rūpinimasis problema jos atsiradimo pradžioje padės užtikrinti maksimalų įmanomą pagalbą. Taisymo procesai skiriasi priklausomai nuo plieninės stogo dangos rūšies. Kiekvieną kartą taisydami plieninę stogo dangą įsitikinkite, jog naudojate tam tinkamas medžiagas.

Naudojami netinkami metalai gali sukelti plieninės stogo dangos koroziją. Kai kuri mediena ir kitos cheminės medžiagos taip pat gali sukelti koroziją. Visada perskaitykite plieninės stogo dangos gamintojo Jums pateiktą produkto priežiūros instrukciją.

Kadangi reikalaujami techniniai dangos priežiūros etapai gali skirtis, mes surinkome patarimus, susijusius su tuo, kaip prižiūrėti ir taisyti daugumą plieninės stogo dangos rūšių, naudojamų gyvenamųjų namų statyboms. Skaitykite toliau, norėdami sužinoti, kaip prižiūrėti ir taisyti daugumą plieninės stogo dangos rūšių.

Bendras taisymas

  1. 1. Ištraukite ir iš naujo prisukite klibančias vinis. 
  2. 2. Atkreipkite dėmesį į tai, ar dangoje nėra skylių, dėmių nuo rudžių ar kitų žalos požymių. 


Skylių užtaisymas

  1. Itin svarbu yra naudoti tas pačias medžiagas, iš kurių yra padaryta stogo danga. Kitu atveju, užtaisytas skylės lopinėlis gali sukelti koroziją. Visų pirma, reikiamą vietą nuvalykite universaliu valikliu ir vieliniu šepečiu. Nuvalę, palaukite kol viskas išdžius. 
  2. Skylės lopas turėtų būti mažiausiai 5 cm didesnis už pažeistą plotą, kampus pašalinkite alavinėmis žirklėmis. Užlenkite kraštus apie 1,5 cm. Nušlifuokite užlenktas dalis taip, kad blizgėtų. Įdėkite fliuso toje stogo vietoje, kur bus lopas ir ant jo kraštų. Uždėkite lopą ant skylės stogo dangoje ir prispauskite jį plyta. Laikykite lydmetalį ant lituoklio taip, kad jis tirptų ir nubėgtų po skylės lopu. Padarykite taip aplink visą skylės lopą tam, kad neliktų jokių atvirų erdvių.
  3. Atpjaukite du papildomus, didesnius už skylę, lopus. Padenkite reikiamą vietą cementu. Prispauskite vieną lopą ir padenkite jį dar vienu cemento sluoksniu. Pakartokite viską su dar vienu lopu ir paskutinį kartą padenkite viską stoginio cemento sluoksniu.


Ilgalaikė plieninė stogo danga

Yra du pagrindiniai ilgalaikės plieninės stogo dangos tipai: fiksuotas ir prisegamas. Prisegama stogo danga gali būti naudojama ant plokščių stogų, su vieno laipsnio nuokalnėmis. Prisegimai visų pirma yra pritvirtinami prie stogo dangos, kuri yra pritvirtinama prie stogo grebėstų. Fiksuota, gofruota lakštinė danga yra dažniau naudojama nuožulniems stogams (ne mažiau aštuonių laipsnių). Šiuo atveju, lakštai laikosi ant stogo dėka sutvirtinimų, pragręžtų per stogo dangą.

Bet koks taisymas, kurio metu yra sąlytis su ilgalaike stogo danga, gali įtakoti, jog Jūsų garantija taps nebegaliojanti. Visada pasitarkite su stogo dangos gamintojais prieš imdamiesi kažką taisyti. Taip pat, visada pasitarkite su gamintoju prieš valydami ar jungdami sutvirtinimus. Jūs privalote tiksliai žinoti kokiu valiklius ir metalus naudoti tam, kad būtų išvengta žalos stogo dangai. Pavyzdžiui, jeigu Jūsų stogo danga yra pagaminta iš cinko/ aliuminiu dengto plieno, privalote naudoti gaminius iš minkšto cinko ar aliuminio. Kalbant apie šviną, net jeigu tiesiog žymite kažką pieštuku, tai gali sukelti koroziją ar kitokios žalos stogo dangai.

Plieninė stogo danga



Hidroizoliacija – hidroizoliacija apsaugo pažeidžiamas vietas. Žalos atveju, galite susidurti su protekiais. Sulinkusi, nuplyšusi švino ar aliuminio hidroizoliacija gali būti performuota pagal stogo profilį. Tokiu atveju, patartina būtų pakeisti ją sunkesnės rūšies hidroizoliacija.

Nepritvirtintos vinys ir varžtai – vinys ir varžtai, kurie palaiko hidroizoliacija, privalo pakeisti tuo atveju, jeigu neatrodo pakankamai patikimi palaikyti konstrukcijai. Apsvarstykite galimybę juos pakeisti saugesniais spiraliniais vinimis.

Sulinkę ir pažeisti lakštai – Jeigu galite prieiti prie apatinės stogo dalies, galite išstumti mažesnius įlenkimus. Jeigu lakštai yra pernelyg suniokoti, privalote juos pakeisti naujais.

Įlenkimai ir įplėšimai – Karštis ir per mažas sujungimų skaičius gali sukelti įlenkimus ir įplėšimus. Neteisingas taisymas taip pat gali sukelti įlenkimus. Pašalinkite ir pakeiskite lakštus turinčiais daugiau jungčių ir trumpesniais lakštais.

Korozija – Metalas bus veikiamas korozijos dėl nešvarumų, ant stogo paliktų plieno nuolaužų, arba kontakto su nesuderinamais metalais ar mediena (tokia, kaip, pavyzdžiui kedras, kuris yra labai rūgštus). Visų pirma, pašalinkite priežastį. Tada nuvalykite stogą, nušlifuodami nuo jo visas rūdis. Panaudokite cinko gruntą nušlifuotoms vietoms, tuomet gruntuokite cinkuotu geležies gruntu visą stogą. Stogo danga, smarkiai paveikta korozijos, privalo būti pakeista.

Bi-metalinė korozija – Korozija įvyks kartu sudėjus daugumą metalų, ypatingai tuomet, kai pastarieji bus šlapi. Paklauskite gamintojo, kokios medžiagos dera prie Jūsų stogo dangos. Jeigu Jūsų stogo danga yra iš cinko/aliuminiu dengto plieno, tokia danga nėra suderinama su variu, nudažytu plienu, cinkuotu plienu, arba švinu. Atkreipkite dėmesį į tai, ar variniai vamzdžiai nenukreipia vandens ant plieninės stogo dangos ar latakų. Taip pat, hidroizoliacija turėtų būti pagaminta iš tokios pat medžiagos, kaip ir Jūsų stogo danga.

Stogo viršūnių korozija – druska, dulkės ar smėlis, patenkantys po stogo viršūnėmis gali sukelti koroziją. Jeigu taip nutiktų, pašalinkite viršūnę ir viską išvalykite. Pašalinkite rudis. Nudažykite pažeistą vietą ir pakeiskite viršūnę. Pakeiskite bet kokias korozijos paveiktas viršūnes ar stogo paneles.

Dažytos plieninės stogo dangos – gamykloje apdirbtas plienas yra atsparus rūdims ir pirmuosius 15 metų po įrengimo, beveik nereikalauja taisymo.

Dažų lupimasis ir kalkės – Netinkamas oras gali sukelti dažų lupimąsi ir kalkių atsiradimą. Jeigu baigėsi stogo dangos galiojimo laikas, pašalinkite trumpančius dažus ir perdažykite iš naujo remdamiesi gamintojo nurodymais.

Nežymūs įbrėžimai – Nedidelius įbrėžimus, geriausia yra palikti ramybėje, todėl kad koregavimas dažų pagalba matysis daug labiau negu pats nedidelis įbrėžimas. Tuo atveju, kai stogo lakštai yra labai pažeisti, būtina lakštus naujais.

Dėmės ant paviršiaus – Paviršiau dėmės gali atsirasti dėl netinkamo paviršiau pasiruošimo prieš dažymą arba protekių iš švininės hidroizoliacijos. Pakelkite hidroizoliacija, nudažykite abi puses akriliniais dažais, atitinkančiais stogo dangą.

Nedažyta plieninė stogo danga

Baltos rūdys – kai vandens lašai patenka ant nedažytos plieninės stogo dangos, tose vietose gali atsirasti baltos rūdys. Nušveiskite jas plastikiniu šepetėliu, nenaudokite metalinių šepetėlių. Rudžių atsiradimo galima išvengti reguliariai valant stogo dangą, taip pat, norėdami sumažinti koroziją galite nudažyti plieninę stogo dangą.

Raudonos rūdys – dažniausiai pasitaiko ant cinko/aliuminio arba cinkuoto plieno. Vienintelis ilgalaikis šios problemos sprendimas yra rasti ir pašalinti rūdžių atsiradimo priežastį. Galimos priežastys: lašėjimas nuo kedro, raudonmedžio, vario-chromo-arseniko medienos, stiklo arba dažyto plieno; lašėjimas nuo skaidrių ar matinių lakštų; koroziją skatinanti aplinka (pavyzdžiui, vieta šalia baseino); švininės hidroizoliacijos naudojimas. Kai jau identifikavote ir pašalinote priežastis, galite pašalinti rūdis ir nudažyti reikiamą vietą pagal gamintojo rekomendacijas.

Korozija – Korozija gali atsirasti dėl nuolaužų, atsirandančių po hidroizoliacija bei stogo dangos užleidimais. Korozijos galima išvengti reguliariai prižiūrint ir rūpestingai valant stogo hidroizoliaciją ir užleidimus. Cinkuoto plieno lakštų apatinė dalis gali būti paveikta korozijos tuo atveju, jeigu nėra nudažyta ar plaunama. Dažniausiai prieš tai negu Jūs pastebėsite žalą, ji jau būna labai didelė ir reikia keisti lakštus. Lakštų nudažymas gali užkirsti tam kelią.
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas