Lentelės

Augalinės kilmės narkotinės medžiagos

Augalinės kilmės narkotinės medžiagos

1. Opijatai Šis sąlyginis pavadinimas apima iš opijaus aguonų pagamintas narkotines medžiagas. Šiai grupei priklauso: 
a. opijus; 
b. aguonų ir jų dalių ekstraktas ir koncentratas; 
c. narkotiniai opijaus alkaloidai morfinas, kodeinas, tebainas; 
d. šių narkotinių medžiagų acetilinti dariniai (pusiau sintetinės narkotinės priemonės). 

Prie opijatų taip pat priskiriami sintetiniai narkotiniai analgetikai - morfino pakaitalai timeperidinas (promedolis), fentanilis, petidinas, metadonas.

Opijaus aguonos - tai kiekvienas Papaver genties augalas, kurio sudėtyje yra narkotinės medžiagos morfino(išskyrus sėklas). 

Opijus - tai koaguliavusios opijaus aguonų sultys. Įpjovus nesubrendusių aguonų dėžutes, išsiskiria pieno baltumo sultys, kurios surenkamos ir džiovinamos. Šviežias opijus - tai minkšta, plastiška, lengvai formuojama masė. Džiovinant jo spalva tamsėja, sudžiūvęs opijus yra rudos ar juodos spalvos, minkštos ar kietos masės pavidalo. Opijus suformuojamas į rutuliukus, lazdeles, plokštes, gali būti sutrinamas į miltelius.

Aguonų ir jų dalių (išskyrus sėklas) ekstraktas gaunamas karštu vandeniu (ar virinant) arba organiniais tirpikliais ekstrahavus aguonų dalis. Ekstrakto spalva gali būti žalia, rudai žalia ar ruda, jis drumstas, turi specifinį kvapą.

Aguonų ir jų dalių (išskyrus sėklas) koncentratas gaunamas sukoncentravus aguonų ir jų dalių ekstraktą: nugarinus ekstraktą iki nedidelio skysčio kiekio ar visiškai jį nugarinus iki dervos pavidalo medžiagos, kuri būna rudai žalios, rudos ar juodos spalvos ir turi džiovintus vaisius primenantį kvapą.

Morfinas yra natūralus opijaus aguonų ir opijaus sudėtyje esantis alkaloidas. Jo kiekis opijuje gali siekti 20 proc. ir daugiau. Medicinoje morfinas vartojamas kaip analgetikas. Švarus morfinas yra balti, kartaus skonio kristaliniai milteliai.

Kodeinas (metilmorfinas) taip pat natūralus opijaus alkaloidas. Kodeinas įeina į vaistingųjų preparatų nuo kosulio sudėtį. Narkotiniu požiūriu kodeinas yra 4-5 kartus silpnesnis nei morfinas.

Heroinas. Pusiau sintetinis narkotikas, gaunamas acetilinant opijų ar morfiną. Heroinas paprastai apdorojamas druskos rūgštimi, taip gaunant vandenyje tirpią jo druską - heroino hidrochloridą. Heroinas pasižymi 3-4 kartus stipresniu veikimu nei morfinas. Heroino spalva priklauso nuo heroino švarumo: tai gali būti rudi, rusvi, gelsvi ar balti milteliai. Nelegalioje rinkoje heroinas dažnai realizuojamas sumaišytas su kitomis, nenarkotinėmis medžiagomis taip, kad narkomanų vartojamoje dozėje jo koncentracija būna 3-5 proc.
2. Kanapės ir jų produktai  Prie narkotinių medžiagų priskiriami kanapių augalai (antžeminės dalys) ir iš šių augalų pagaminti produktai, kurių sudėtyje yra delta-9-tetrahidrokanabinolio, išskyrus Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymu reglamentuojamas pluoštines kanapes bei jų sertifikuotas sėklas.

Iš kanapių gaunamų narkotinių medžiagų pagrindinės formos yra šios:

Kanapės (antžeminės dalys) - kanapės augalai (išskyrus šaknis), kurie nupjaunami, išdžiovinami, gali būti susmulkinti ar nesusmulkinti, supresuoti ar nesupresuoti. Išvaizda primena tabaką, spalva žalia ar ruda. Žinomiausias šios formos pavadinimas marihuana. Marihuanoje delta-9-tetrahidrokanabinolio koncentracija paprastai svyruoja nuo 0,5 iki 15 proc. (gali būti ir didesnė).

Kanapių derva. Dervingosios kanapių išskyros surenkamos įvairiais būdais. Derva išdžiovinama, gali būti sutrinta į miltelius, supresuota į plokštes, rutuliukų, lazdelių formos. Spalva šviesiai ruda, žalia, tamsiai ruda, juoda. Dažniausiai vadinama hašišu. Hašiše būna 2 - 20 proc. delta-9-tetrahidrokanabinolio (gali būti ir daugiau).

Kanapių aliejus (išskyrus kanapių sėklų aliejų), dar vadinamas skystu hašišu, gaunamas ekstrahavus kanapes arba hašišą. Tai tirštas, klampus, tamsus skystis, kuriame yra 10-30 proc. delta-9-tetrahidrokanabinolio.
3. Kokainas Kokainas gaunamas iš Pietų Amerikoje augančių kokamedžių lapų. Prie narkotinių medžiagų priskiriami kokamedžio lapai, kokamedžio pasta ir kokainas - balti kristaliniai milteliai, kartais supresuoti į gabalus. Kokainas vartojamas dviejų formų: kokaino hidrochloridas ir kokaino bazė, dar vadinama kreku. 
4. Kitos augalinės kilmės narkotinės medžiagos tarp kurių paminėtini psilocibinas, psilocinas ir jų turintys grybai, meskalinas ir jo turintys pejoto kaktusai, katinas ir katinonas ir jų turintys Catha edulis augalo lapai ir stiebeliai, mitragininas ir jo turinti puošnioji vožtė, salvinorinas ir jo turintis kvaitulinis šalavijas, harminas ir harmalinas bei jo turintis svaigusis kvaitulis, linažiedis sukutis, turintis LSA, gyslotasis vyklys.
 

Haliucinogeno psilocibino turintys grybai auga visose geografinėse platumose. Vartojami šie grybai juos valgant, gali būti džiovintų grybų milteliai. Psilocibinas taip pat gali būti sintetinis, miltelių pavidalo.

Haliucinogeninės medžiagos meskalino yra pejoto kaktusuose, augančiuose Meksikoje, meskalinas taip pat yra sintetinamas pogrindinėse laboratorijose.

Catha edulis - tai Rytų Afrikoje ir Pietvakarių Arabijoje augantis augalas. Šio augalo lapuose ir stiebuose yra centrinės nervų sistemos stimuliantų katino ir katinono, kurių poveikis panašus į amfetamino.

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas