Kaip prižiūrėti stogo dangą?












Žieminės oro sąlygos neigiamai įtakoja stogo dangos būklę. Todėl itin svarbu atėjus pavasariui padaryti generalinę stogo dangos peržiūrą.


Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad net labai tvirtai ir kruopščiai pagaminta stogo danga reikalauja periodiškų peržiūru. Mūsų klimato zonoje stogo danga yra veikiama įvairiausių oro sąlygų (sniegas, lietus, smarkus vėjas). Dėl šios priežasties būtina yra ją peržiūrėti mažiausiai du kartus per metus: pavasarį ir rudenį.

Siekiant užtikrinti, kad peržiūra buvo atlikta tinkamai, protingiausia yra patikėti tai specialistų komandai. Geriausių atveju specialistams, kurie pagamino atitinkamą dangą, puikiai žino jos sudedamąsias dalis ir išmano specifiką. Patikrinti specialistai žino, kokia yra galima rizika, ypatingai tuomet, kai stogo danga turi komplikuotą formą.

Apie tai, kokia bus stogo danga, yra sprendžiama jau statybų metu, todėl kad jų patvarumas ir funkcionalumas priklauso pirmiausia nuo naudojamų medžiagų bei montavimo. Stogo danga, tai vienas iš tų dalykų, kuriems nereikia per daug taupyti. Tai ilgalaikė investicija, kuri laikui bėgant ne tik gražina, bet ir generuoja santaupas. Tikrai verta yra pasvarstyti dėl geros kokybės ir izoliacijos stogo dangos, nes ši padėsianti sutaupyti išlaidoms, susijusioms su energija ir šildymu. Gerai prižiūrima stogo danga visada pakelia nekilnojamo turto kainą ir yra vienas iš svarbiausių rodiklių nustatant pastato būklę. Atliekant sezoninius patikrinimus ir pašalinant atsirandančius pažeidimus, galite būti tikri, jog Jūsų stogo danga išlaikys kitus patvarumo išbandymus, kuriuos pateikia oro sąlygos.

Maži pažeidimai, didelės bėdos

Smulkūs stogo dangos pažeidimai, atsirandantys dėl kintančio oro, privalo būti pašalinti kaip įmanoma greičiau. Su laiku, dėl neprižiūrimų pažeistų dalių stogas gali tapti nesandarus. O nesandari danga, tai problemos susijusios su drėgme palėpėje bei sugadintu pastato fasadu. Generaline peržiūra pradėkite nuo patikrinimo, ar plieniniai apdirbimai nėra palaidi, ar neištrupėjo sandarinantis silikonas.

Stogo dangos techninės peržiūros metu, privalu atkreipti dėmesį į tai, ar ant jos komponentų nėra nusidėvėjimo ženklų. Tai, kiek sumokėsite už stogo remontą, priklauso nuo naudojamų medžiagų rūšies, iš kurių pagaminta stogo danga. Su mažiausiu skaičiumi problemų susiduria tų namų šeimininkai, kurie yra dengti betoninėmis ar keramikinėmis stogo dangomis. Jos yra ganėtinai atsparios pažeidimams. Be to, nereikalauja per daug priežiūros. Tačiau ir šiuo atveju gali atsitikti taip, jog įtrūks bent viena stogo dangos dalis, pavyzdžiui, pažeidimą sukels nukritusi medžio šaka. Laimei, iš smulkių elementų susidedančios stogo dangos turi vieną žymų privalumą – jų atskiras dalis galima lengvai pakeisti. Kitaip, negu pavyzdžiui kalbant apie čerpės formos plieninę stogo dangą, kurią taisant dažniausiai reikia keisti didelę dangos dalį.

Silpnosios vietos

Išsami stogo dangos peržiūra turėtų apimti: dangos būklės patikrinimą, konstrukcijos kontrolę, kurios būklė taip pat gali reikalauti taisymo. Atsiminkite, jog ypatingai jautrios kintančioms oro sąlygoms ir įvairiausiems nešvarumams yra silpnosios stogo dangos vietos. Silpniesiems taškams yra priskiriami įvairūs sujungimai su vertikaliomis plotmėmis: dūmtraukiais, šoninėmis mansardos langų sienomis bei nutekamaisiais vamzdžiais. Atidžiai prižiūrėkite paminėtas dalis, todėl kad jas apleidus, stogas gali tapti nebesandarus. Taip pat reikėtų atidžiai peržiūrėti latakus, pašalinti juose esantį smėlį, lapus ar šakas, kad niekas neblokuotų vandens srauto. Nuo medžių krentantys lapai ir spygliai kelia didelę grėsmę, todėl kad gali užkimšti latakus ir nutekamuosius vamzdžius, padarydami sistemą nepraeinamą. Tokie užterštumai trukdo tinkamam vandens nutekėjimui nuo stogo dangos. Ant vandens apipiltų, drėgnų sienų atsiranda grybeliai, kurie tas sienas pažeidžia taip, jog šios netenka savo termoizoliacinių savybių. Netinkamai valomi latakai tai dažna nuotekų sistemos bei stogo konstrukcijos pažeidimų priežastis. Tą patį galima pritaikyti ir kitoms stogo įduboms: latakams, kuriais nuteka vanduo nuo stoginių langų.

Tam, kad stogo danga tarnautų ilgai ir būtų puikios būklės, reikia nepamiršti reguliarių techninių peržiūru ir taisymo. Remiantis automobilių pramone, verta yra susikurti stogo serviso knygutę, kurioje galite žymėtis kiekvieną stogo peržiūrą bei kiekvieną jo taisymą. Tinkamai rūpindamiesi stogo danga galėsite džiaugtis komfortu bei estetiška savo nekilnojamo turto išvaizda. Taip pat būsite nustebinti sumažėjusių šildymo išlaidų.
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas