Stogas – plokščias ar šlaitinis?


Stogas – plokščias ar šlaitinis?


Mūsų šalyje dauguma stogų yra šlaitiniai. Tačiau tai tikrai nėra vienintelis stogo tipas. Laikui bėgant, atsiranda vis daugiau plokščių, vienšlaičių, ir arkinių stogų.

Stogo dydis ir forma, tai mūsų individualus pasirinkimas, priklausantis nuo mūsų skonio, reikalavimų, bei finansinių galimybių. Svarbiausia – kad stogas mums patiktų bei pateisintų mūsų lūkesčius.

Plokščias stogas

Šiuolaikiniai plokšti stogai, tai elegantiškas naujoviškų ir minimalistinių architektūrinių formų derinys bei puiki apsauga nuo saulės ir lietaus. Plokščias stogas turi daug privalumų: svarbiausias – tai paprasta konstrukcija, funkcionalumas, estetika. Toks stogas leidžia maksimaliai išnaudoti erdvę, esančia po juo – nėra nuožulnumų, palėpės sienos yra vienodo aukščio. Be to, didesnė stogo dalis, arba net visas jo paviršius gali būti naudojamas kaip terasa ar sodas. Kitas jo privalumas yra tas, kad jis nėra matomas, todėl nereikia stogo dangos derinti prie fasado, kurį galite padaryti kaip tik pageidaujate. Būtent todėl, kai namo stogas yra plokščias, architektas turi visišką veiksmų laisvę – fasade gali įrengti didelius stiklinius plotus, naudoti originalias apdailos medžiagas.

Plokščias stogas idealiai tinka nedideliems sklypams, kai svarbu yra, kad statybos užimtų kuo mažiau vietos arba tuo atveju, kai sklypas yra itin siauras ir pan.

Vienšlaitis stogas

Savo išvaizda primena plokščią stogą, tačiau yra priskiriamas prie šlaitinių stogų. Pagridinė šio tipo stogo versija, tai viena plokštuma, palenkta nedideliu kampu. Kažkada vienšlaičiai stogai buvo įrengiami tik virš priestatų ir žemės ūkio pastatų, kuriuose atskirtis tarp sienų yra maksimum 6 m. Šiandien tokio tipo stogai, panašiai kaip ir plokšti, yra naudojami dengti modernios architektūros pastatams. Vienšlaitį stogą galima sėkmingai sujungti ir su kito tipo stogais. Vienas jo privalumų yra tas, jog tokio stogo palėpė gali tapti naudojama erdve. Vienšlaitis stogas yra dengiamas tokiomis pačiomis medžiagomis, kaip ir visi šlaitiniai stogai.

Arkinis stogas

Arkinis stogas – tai geriausias pasirinkimas esant nedideliems sklypams, todėl kad jis neatrodo didelis ir neslegia savo išmatavimais. Tokio stogo konstrukcija yra netipiška – jo plokštuma remiasi ant apskritos namo struktūros, kuri primena cilindrą. Taip dengto namo palėpė yra didesnė negu tuo atveju, kai stogas yra šlaitinis. Tokios palėpės ploto suma yra tris kartus didesnė negu dvišlaičio stogo atveju (šlaitinių stogų palėpė dažniausiai yra mažiau patogi naudojimui).

Įrenginėjant arkinį stogą svarbus yra langų viršutinėje sienoje kiekis, forma ir išsidėstymas, todėl kad jų pagalba dažniausiai yra apšviečiama palėpė, tačiau egzistuoja taip pat ir langai, specialiai pritaikyti arkiniams stogams. Juos renkantis verta yra vadovautis principu: stačiakampio formos langus talpinti apačioje, arčiau namo pagrindo, apvalius ir arkinius langus – viršuje. Tam, kad visuma atrodytų harmoningai, verta yra atkreipti dėmesį į arkinių langų linkio kampą.

Arkos formos stogas, palyginus su vienšlaičiu ir plokščiu stogu suteikia daug įdomesnį efektą. Jo pagalba lengva yra suformuoti fasadą – asimetrinis elementu išsidėstymas, rėžiantis akį dvišlaičių stogų atveju, čia gali būti pamatuotas. Tokiu atveju verta yra pakartoti arkas kituose elementuose, pavyzdžiui, stogelyje virš įėjimo. Dengti arkos formos stogams yra naudojamos lanksčios medžiagos, kurias galima lengvai formuoti. Dažniausiai tai yra plokščia plieninė danga, kurios plokštes galima sulenkti joms suteikiant arkos formą.

Tokia stogo formos idealiai tinka snieguotoms žiemoms. Sniegas nelieka ant stogo, tačiau lengvai slenkasi žemyn.
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas