UAB ON BALTIC


Žiūrėta: 6101
Statyba/namams

aprašymas :

PROJEKTŲ IŠPARDUOTUVĖ

adresas : Pramonės Pr. 15A
miestas : Kaunas
telefonas : +370 611 93104
el. paštas :
internetinė svetainė : http://www.pigusnamuprojektai.lt

PROJEKTŲ IŠPARDUOTUVĖ Prekinio Ženklo kategorija: Statyba/namams
Aprašymas:

PROJEKTŲ IŠPARDUOTUVĖ


Viskas apie namą

Viskas apie namą
Kaip rinkits projektą? Kokio namo man reikia?
architektas S.Čia pateikiu informaciją į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis namą. Tai padės jums lengviau apsispęsti, sutaupyti laiko, išvengti galimų klaidų. Kiekvienas atvejis yra perdaug unikalus, tad pateikiama bendra informacija. Nebūtinai visos taisyklės turi tilpti viename name, dažniausiai tai neįmanoma, tenka kažką aukoti ar kažko atsisakyti.

Taigi, pradedam:
1. NAMAS BENDRAI
•Dydis. Namo dydį pagrinde apsprendžia kambarių skaičius, o kambarių skaičių - šeimos dydis. Namą reikia planuoti ne tik pagal šios dienos, bet ir planuojamos šeimos narių skaičių. Dažniausiai namas projektuojamas 3-4 asmenų šeimai. restesnis atvejis 5 asmenys. Skaičius svarbus ir žvelgiant daug toliau į ateitį - kai reikės jums arba jūsų vaikams namą parduoti, tarkim po 20-30 metų. Todėl kiekvienas namas turėtų būti tinkamas gyventi bent 4 asmenų šeimai. Toks namas visada bus paklausus. Taigi paklausus namas turi turėti bent 3 miegamuosius, svetainę, 1-2 sanmazgus, virtuvę, katilinę bei šiokį tokį sandėliuką. Apie garažą bus kalbama atskirai. Taigi vidutinis paklausus namas turėtų būti 120-140kv.m. be garažo. Dydį dar apsprendžia ir finansai. Didelis namas gražus popieriuje, bet visada įvertinkit ar tikrai to jums reikia. Nes viską reikės šildyti, tvarkytį, įrengti.

•Garažas. Vienos nuomonės, reikalingas garažas ar ne, NĖRA IR NEBUS. Minusai : garažas sudarys 20-30% jūsų namo tūrio. Šį tūrį jūs turėsit įrengti (sienos, pamatai, stogas, vartai, langai), tvarkyti ir bent kažkiek šildyti. Temperatūrų skirtumas žiemos metu skatina automoblio koroziją. Pliusai: didžiulis komfortas tiek vasarą, tiek lietaus metu, tiek žiemą. Saugumas. Rinkitės kas svarbiau. Garažas gali būti arba integruotas į namo tūrį, arba projektuojamas kaip priestatas prie namo. Geresnis variantas yra antras, nes tada galima bendrą garažo ir namo sieną izoliuoti šilumine izoliacija, arba garažą apskirtai baigti statyti antru etapu, kai jau įsikeliate gyventi į namą. Nes garažo statyba vistiek pareikalaus bent tiek investicijų, kiek kainuotu apšiltinti ir nutinkuoti namo fasadus...o gal ir daugiau. Kai garažas būna integruotas į namo tūrį - reiktų izolioti ne tik sieną bet ir lubas. Viduje gali girdėtis triuksmas, galimi didesni šilumos nuostoliai, nes name turėsite šaltą patalpą.
•Aukštų skaičius. Vienos nuomonės taip pat nėra. Aukštų skaičių apsprendžia gruntas ir sklypo dydis. Jeigu prastas gruntas, tikrai nenorėsite įrengti DAUG brangių pamatų vieno aukšto namui, kuris užims daug daugiau žemės ploto, kas reiškia daugiau pamatų. Esant prastam gruntui ar mažam sklypui, reiktų rinktis 2 aukštų namą. Yra paplitęs mitas, kad vieno aukšto namą pastatyti daug pigiau. Tai netiesa. Jūs sutaupote perdangą, laiptus, bet išleidžiate dar daugiau didesniam pamatų, stogo (brangiausios namo dalys) įrengimui. Jau nekalbant apie tai, kad tikriausiai ir šildymo sistemą bei komunikacijas name teks vedžioti ilgesniais atstumais, kas reiškia didesnius šilumos nuostolius. Kadangi šiltas oras kyla į viršų, vieno aukšto name jis neturi kur dėtis ir išeina tiesiai per DIDELĮ stogo plotą. Vieno aukšto name jūs tikriausiai vistiek įrenginėsite pastogę, medinę perdanga, ant kurios suksite lubas. Visa tai taip pat kainuoja. Dviejų aukštų namo (bet tokio pat ploto kaip vieno aukšto) bus mažesnis pamatų, stogo plotas. Jeigu šeimoje tik 2-3 asmenys, šiai dienai galite įsrengti tik 1-ą aukštą ir jame puikiai gyventi. Mansardą įsirengti visada suspėste ir vėliau. Juk taip norisi kuo greičiau įsikelti…
2. ORIENTACIJA
Čia pateikiu nusistovėjusias taisykles, kur kokios patalpos turėtų būti (bet nebūtinai visos patalpos turi atitikti 100 proc, tai neįmanoma):

•Šiaurė. Mažai saulės, galimi šiaurės vėjai. Čia gali būti : garažas, katilinė, darbo kambarys, sandėliukas, galbūt virtuvė.
•Rytai. Saulė intensyvi ryte, bet žemą gali greit atšalti. Čia gali būti : virtuvė, vonia, svečių kambarys, šeimininkų miegamasis.
•Pietūs. Geriausia namo pusė. Tiek vasarą, tiek žiemą. Čia gali būti : valgomasis,svetainė,žiemos sodas, terasa.
•Vakarai. Vakarinė saulė gali būti per stipri. Čia gali būti : valgomasis,svetainė, terasa, vaikų miegamieji.

Ar ši informacija jums buvo naudinga? Gal turite pasiūlymų / patarimų? Brūkštelkit info@pigusnamuprojektai.lt

Viskas apie sklypą

Kaip rinktis sklypą? Kuris iš sklypų yra geriausias? Į ką atkreipti dėmesį?Architektas S.Čia pateikiu informacija yra rekomendacinio pobūdžio ir naudotis ja ar ne - kiekvieno laisvas pasirinkimas. Bet kuriuo atveju, ši informacija gali jums sutaupyti krūvą pinigų bei laiko. Stengiausi viską apibūdinti kuo trumpiau, bet vargu ar pavyko. Susikonspektuoti jums aktualius punktus ir pastebėjimus teks patiems, nes kiekvienu atveju aktualūs vis kiti dalykai.
Sklypo pasirinkimas - ilgas ir nenuobodus procesas, todėl jį išskaidžiau į 5 atskirus punktus. Kaip parodė praktika, perkant sklypą geriausia kiekvieną punktų įvertinti 0-10 balų sistemoje, kas labai naudinga kai renkamasi iš keleto sklypų. Punktus galite išsiskaidyti į papunkčius, kurie jums gali būti aktualūs. Punktai neliečia kainos. Taigi, važiuojame...:
1. VIETA
Perkant sklypą reikia įvertinti šiuos vietos aspektus:
•Mieste. Reikia vadovautis nuojauta ir logika. Nuojauta pasako kuri miesto vieta mielesne, dažniausiai renkamasi vietą, kuri yra netoli gimtosios. Iš praktinės pusės reikia numatyti kur yra artimiausia mokykla, darželis, ar kursuoja viešasis transportas, kur artimiausia parduotuvė.
•Sklypų masyve . Gaunate rinktis iš gausybės sklypų. Kampiniai sklypai turi mažesnę vertę. Plane kvadratėlis, pažymėtas raidėmis „TP” reiškia Transformatorinę. Turbūt nenorite įsikurti labai arti jos zirzimo? Iš kitos pusės - kuo arčiau TP, tuo mažiau kabelio reikės tiestis, jeigu gyventojams teks susimokėti už tiesimą patiems. Paklauskite pardavėjo, kur numatyti gręžiniai vandeniui, buitinių nuotekų talpyklos. Kuo arčiau gręžinio, tuo pigiau bus įsirengti. Arčiau buitinių nuotekų talpyklų turbūt nenorite įsikurti, bet velgi, kuo arčiau tuo pigiau.
2. DOKUMENTAI
Nuosavybės dokumentus sudaro: Nuosavybės pažymėjimas, sklypo ribų planas (nesumaišykit su toponuotrauka), toponuotrauka, Detalusis planas (jei buvo rengtas). Dokumentai (išskyrus sklypo ribų planą ir detalųjį planą) turi būti nedaugiau 1 metų senumo. Skaitykite „Žinomos problemos” žemiau, norėdami sužinoti kodėl.
•Nuosavybės pažymėjimas . Tai pagrindinis sklypo dokumentas, kurį BŪTINAI turite peržiūrėti prieš pirkdami sklypą. Atkreipkite demesį į : kokia žemės naudojimo paskirtis? Ar galėsite tokioje paskirtyje statyti pageidaujamą statinį?Ar nėra sklypo naudojimo apribojimų? Visai tai parašyta pažymėjime, atidžiai perskaitykite.
•Sklypo ribų planas . Jame pamatysite, kokios iš tikro yra jūsų sklypo ribos, ar yra servitutų, draudimų, zonų.
•Toponuotrauka . Nesumaišykite su Sklypo ribų planu. Toponuotrauka užsakoma atskirai, ją atlieka topografai ir ji galioja metus laiko. Toponuotrauka tai brėžinys, kuriame matosi visos požeminės kominikacijos. Sklypo pardavėjas nebūtinai turi turėti toponuotrauką.
•Geologiniai tyrimai . Perkant sklypą labai svarbu žinoti kas po žeme. Kodėl? Nuo to priklauso kokie pamatai bus projektuojami, o nuo projektuojamų pamatų priklauso koks namas bus - vieno ar dviejų aukštų. Pvz turint sklypą su labai prastu gruntu (durpės) geriausia projektuoti 2-jų aukštų namą su kuo mažesniu užstatymo plotu, nes reikes mažiau pamatų. Klauskite pardavėjo dėl geologinių tyrimų. Jei jų nėra - klauskite kaimynų koks gruntas. Jie dažniausiai nemeluoja. Jei statotės pirmieji, patartina pasidaryti grunto tyrimus. Jei gruntas prastas - sutaupysite krūvą pinigų, nes greičiausiai nepirksite sklypo. Jei gruntas geras - geologinius tyrimus panaudosite projektavimo metu pateikdami architektui.
3. ORIENTACIJA
Jei perkate sklypą, kuris yra sklypų masyve, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:
•Įvažiavimas iš šiaurės . Jei gatvė tarp sklypų eina horizontaliai, o sklypai išdėstyti pietuose ir šiaurėje, geresni bus sklypai su įvažiavimu iš šiaurės. Nes šešėlis nuo namo niekada nekris ant jūsų sklypo.
•Įvažiavimas iš rytų . Jei gatvė tarp sklypų eina vertikaliai, o sklypai išdėstyti vakaruose ir rytuose, geresni bus sklypai su įvažiavimu iš rytų. Nes šešėlis nuo namo ant jūsų sklypo kris tik ryte.
•Kitokie sklypai. Jei gatvė tarp sklypų eina įstrižai ar lenktai, bandykite sklypą priskirti artimesniam iš aukščiau išvardintų atvejų.
4. KOMUNIKACIJOS
Komunikacijos yra vienas esminių dalykų, nustatančių sklypo vertę. Esminis skirtumas - ar jos pažymėtos tik projekte, ar jau yra realybėje. Jeigu perkate sklypą be komunikacijų - ši dalis jums mažiau aktuali. Tada labiau reiktų domėtis komunikacijų įvedimo projektu, terminais. Atkreipkite dėmesį :
•Vandentiekis . Toponuotraukoje pažymėta žalia linija su užrašu „V”.Ar jis įvestas į sklypą pamatysite pagal maždaug 10cm diametro išsikišusį daiktą, vadinamą sklende. Jei vanduo į sklypą neįvestas, toponuotraukoje matysite ar vanduo yra gatvėje. Vandens įvedimas nuo gatvės - viena pigiausių komunikacijų.
•Nuotekų kanalizacija. Toponuotraukoje pažymėta ruda linija su užrašu „KF”. Reiktų ieškoti šulinių, naujuose rajonuose jie gali būti ir atviri. Jeigu šulinių nėra - kanalizacijos taip pat nėra.
•Elektra . Toponuotraukoje pažymėta raudona linija su „X” ženklais. Ant sklypo ribos turėtų būti elektros įvadinė dėžutė. Ji gali būti viena keliems sklypams, tai normalu. Jeigu jos nėra - pasidomėkite kur arčiausiai yra transformatorinė. Jeigu jos nėra - domėtis elektros įvedimo projektu, terminais. Domėtis geriausia elektrą tiekiančioje įmonėje. Jeigu elektros nėra, pagalvokite kaip gaminsite elektrą statybos metu, ypač virinant. Kiek kainuos dyzelinio generatoriaus nuoma. O gal elektra statybos metu laikinai galima atsivesti iš kaimyno?
•Dujos . Toponuotraukoje pažymėta mėlyna linija su vertikaliais brūkšneliais.Rečiausiai pasitaikanti komunikacija. Ant sklypo ribos turi būti įvadinė spinta. Jeigu jos nėra - pasidomėkite dujų tiekimo įmonėje kur yra artimiausia dujų atšaka, kada planuojama privesti ir tt.
•Lietaus kanalizacija . Toponuotraukoje pažymėta linija su užrašu „KL”. Į sklypą įvesta paprastai nebūna. Teks patiems pasijungti prie tinklų gatvėje.
•Drenažas . Toponuotraukoje pažymėta linija su užrašu „D”. Turbūt neteko apie tokį girdėti? Atkreipkite dėmesį ar jis apskritai yra sklype. Tą matysite tik toponuotraukoje. Jeigu jo nėra - turėsite įsirengti patys. Tai brangus malonumas. Jeigu drenažas vistik yra - reikia žiūrėti koks diametras. 200mm ir didesnio diametro drenažą paprastai draudžiama naikinti, o apvedimai kainuoja brangiai. Drenažo linijos apsaugos zona 5m, namo statyti toje zonoje negalima.
•Privažiavimas . Jeigu asfaltuotas - labai gerai. Jeigu tik žvyras, problemų keletas. Statybinei technikai bus begalo sunku įvažiuoti į jūsų sklypa. Tikriausiai turėsite sutvirtinti kelią patys. Asfaltavimas dažniausiai būna pačių gyventojų reikalas, jeigu sklypo pirkimo sutartyje nenumatyta kitaip. Jei komunikacijų dar nėra, pasirašydami pirkimo sutartį įvertinkite ar jų įvedimas numatytas sutartyje. Jei komunikacijos jau yra - sutartyje pardavėjas turėtų įrašyti sutikimą jums prisijungti prie jų. Bet kuriuo atveju tai priklauso nuo tarpusavio susitarimo, bet atkreipti dėmesį verta.
5. SKLYPAS .
•Būklė . Sklype stovi vanduo, auga nendrės. Nendrės gali ir neaugti, bet vandens stovėjimas gali reikšti, kad gruntas geras statyboms. Nes vandenį blogai sugeria molis. Aišku, statybos kaštus iškels gausūs smėlio pasluoksniai, drenažas. Jeigu abejojate, geriausia atlikti sklypo geologinius tyrimus ir pasitarti su specialistais.
•Dabartis ir ateitis . Perkant sklypą reikia įvertinti ne tik tai, kaip jis atrodo šiandien, bet kaip atrodys ir po kelių metų. Ar aplink vyksta statybos? Ar pro jūsų sklypo gatvelę dar 10 metų važinės statybinis transportas i gretimus sklypus? Kokia miesto, gatvių plėtra numatyta šioje zonoje?
--——————————————————————————————————————————————-
PRAKTINIAI PATARIMAI:
•Kuo daugiau konsultuokitės , rinkite informaciją. Su sklypo dokumentų kopijomis nueikite pas to miesto, miestelio ar rajono vyriausią ar kitą priskirtą architektą. Pasiteiraukite ar čia galėsite statyti pageidaujamą statinį, ar ateityje netoliese nenumatytas koks kelias, komunikacijos, gamykla ir pan. Žodžiu, ar nelaukia problemos. Paprastai toks vizitas užtruks iki 30min., bet ateityje gali sutaupyti 10 kartų daugiau laiko minant kabinetų slenksčius. Jeigu sklypo pardavėjas nesutinka pateikti sklypo dokumentų kopijų - kažką blogo jau galima įtarti. Koks metų laikas tinkamiausias pirkti? Praktika rodo, kad geriausia pirkti žiemą. Kodėl? Nes žiemą visi pardavimai paprastai būna sustoję, kainos nukritę. Lengvesnės derybos. Tačiau žiūrėti sklypus geriausia vasarą, kai aiškiai matosi esamos komunikacijos, šuliniai, kelio dangos buklė, sklypo drėgnumas, balos ir pan.

ŽINOMOS PROBLEMOS :

•Yra buvęs atvejis, kai žmogus nusipirko sklypą, pasidarė toponuotrauką, buvo parengtas projektas ir užstrigo derinimuose su dujų įmone. Pasirodo, kad kaip tik toje vietoje, kur stovės namas, po žeme yra naujai nutiesta dujų linija. Nei toponuotraukoje, nei nuosavybės dokumentuose (nes jie buvo 2 metų senumo) to nesimatė. Gerai, kad sklypas buvo didelis ir namą pavyko patraukti.
•Blogesnis atvejis, kai žmogus nusipirko sklypą, velgi su senais nuosavybės dokumentais. Padarius toponuotrauka paaiškėjo, kad praktiškai per vidurį sklypo, PO ŽEME eina elektros kabelis. Žmogus jau susipirkęs medžiagas statybai, pasidaręs projektą. Kabelio iškėlimas brangus ir labai ilgai trunkantis malonumas (nes priklauso elektros tinklams). Kaip istorija baigsis - dar neaišku.
•Labai dažnai žmonės susigundo sklypais už itin žemą kainą. Deja, dažniausiai tokie sklypai būna „laukuose”, apie komunikacijas nėra net ką svajoti. Problemos - gali neišduoti statybos leidimo dėl komunikacijų nebuvimo. Net jeigu leidimą ir išduos - namo nepriduosite kol nebus įvestos komunikacijos. O tai gali būti bėda, jeigu statote su paskola ir negalit užbaigti statybos pagal nustatytą terminą.
•Žmonės megsta taupyti ir statyti namą be geologijos tyrimų. 80% atvejų toks sutaupymas pasiteisina, jeigu gruntas tiktai „geras”. Bet yra buvęs atvejis, kai labai blogo grunto sklype žmogus atsisakė atlikti geologinius tyrimus, susiprojektavo vieno aukšto didelio užstatymo ploto namą, o gavus pamatų samatą teko keisti projektą į dviejų aukštų bet mažesnio užstatymo ploto namą (mažiau pamatų).
Ar ši informacija jums buvo naudinga? Gal turite pasiūlymų / patarimų? Brūkštelkit info@pigusnamuprojektai.lt


Atgal
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas